Modern şehir hayatının bize sağladığı imkanlarla hayatımızın inanılmaz bir hızla kolaylaştığını söylemek yanlış olmaz sanırım. Ve elbette edindiğimiz kolaylıklara karşılık bir bedel ödememiz gerekiyordu. İşte tam bu noktada modern dünya, kulağımıza doğru eğilip şöyle fısıldadı: Yok öyle üç liraya beş köfte… Madem ben senin hayatını kolaylaştırıyorum, benim sayemde erişemediğin imkanlara erişiyorsun… Bunun bir karşılığı olmalı. 

Karşılığı da şuydu: Her gün şehrin bunaltıcı karmaşasıyla boğuşacaksın. Bu kalabalıkla, bu gürültüyle, bu yorgunlukla her gün sanki bir şövalyeymişçesine savaşacaksın.

Acı gerçek şu ki maalesef hiçbirimiz Spartaküs değiliz. Ne kadar güçlü, ne kadar sabırlı, ne kadar dirayetli olursak olalım bazı zamanlarda şehrin bunaltıcı karmaşasına yenik düşüyoruz.

Bazı zamanlar şehir yaşantısının beraberinde getirdiği koşuşturma ve giderek artan sorumluluklar çığ gibi büyüyerek bizi kronik yorgunluk seviyesine getiriyor. Neyse ki bu konuda çaresiz değiliz. Böyle anlarda, şehrin üzerimizdeki tahakkümünden sıyrılıp doğaya dönmek, doğayla bütünleşmek ve sadece doğanın sesine kulak vermek o kadar iyi geliyor ki bize…

Sen misin bizi savunmasız bırakmaya çalışan güç ve iktidar hırsıyla yanıp tutuşan modern dünya? Doğamız var bizim, doğamız. Doğayla iç içeyiz. Yani evimizle. Özümüzle.

Doğayla bütünleşmenin en bilinen yollarından biri, takdir edersiniz ki, doğada kamp yapmak. Kamp yapmanın şöyle uzlaşmacı bir yanı da var hem: “Yani ben öyle pat diye tüm şehir hayatımı silip atamam ama doğayla olan ilişkimi de canlı tutmak istiyorum… Doğayı seviyorum. Doğaya saygılıyım. Şehir ortamındaki günlük yaşantımda da doğayı gözeten düşünme ve davranış biçimleri geliştiriyorum.” diyenler için müthiş bir aracı.  

Kamp yapmaya karar vermek demek doğayla yazılı olmayan bir sözleşme imzalamak aslında.


Peki bir kamp gezisine hazırlık yaparken bilmemiz gerekenler nelerdir?

Diyelim ki doğayla iç içe bir kamp yapmaya karar verdiniz ve kamp yapacağınız yeri seçtiniz. Ardından kamp hazırlık süreciniz başladı. Bir kamp gezisine hazırlık yaparken, neyi taşıyıp neyi bırakacağınız aslında çok basit. Esas yapmanız gereken, işinize yarayacak eşyaları yanınıza almak ve gerisini evde bırakmak. İhtiyacınız olan temel malzemeleri yanınıza aldıktan sonra keyifli bir kamp geçirebilirsiniz. Bunların eksikliğinde kamp aktiviteniz zorlayıcı bir deneyime dönüşebilir. Aksi durumda da benzer şekilde, gereksiz eşyalarınız size yük olmaya başlar…

Çok az veya çok fazla taşımak arasındaki dengeyi tutturmak için her geziye neler götürdüğünüzün bir listesini yapın. Bir kamp malzemesi listesi yapacak olursak ilk maddemiz mutlaka çadır olur. Çadır seçimi önemlidir; neyi sevdiğinize ve nerede kullanacağınıza bağlıdır. Sadece yazın mı, yoksa yılın üç veya dört mevsiminde de kullanılacak mı? Sadece sizin için mi, iki ya da üç, dört kişi için mi? Konforlu bir alan mı gerekiyor, yoksa mümkün olan en az alan mı? Ne kadar ağırlık taşımaya gönüllüsünüz? Çadır almak için ne kadarlık bir bütçeye sahipsiniz? Ve daha birçok faktör çadır seçiminizi etkiler. 

Üreticiler, neredeyse tüm boyut, ağırlık ve tasarımları sunmuşlardır. İhtiyacınız olan her türden çadıra erişebilirsiniz. Artık katalogları karıştırarak mı, mağaza mağaza gezerek mi, arkadaş ve komşu kampçılara danışarak mı karar vereceksiniz; orası tamamen size kalmış bir iş.

İhtiyaç duyacağınız kamp malzemeleri listemize devam edelim isterseniz… Mevsim şartlarına göre; konfor, ısı değerlerini bilerek almamız gereken uyku tulumları, yattığımız zaman zeminle olan ısı yalıtımını ve rahatlığı sağlayacak olan köpük matlar veya şişme yataklardan bahsedebiliriz. Böylelikle barınma meselesini halletmiş oluyoruz.

Buna ek olarak diğer kamp malzemelerimizi içine koyacağımız sırt çantaları da kamp malzemeleri listesinde ön sıralarda yer alıyor elbette…

Yanınıza yiyeceklerinizi almayı unutmayın. Her öğün için yiyecek planı yapmak, gittiğinizde işlerinizi organize etmenizi kolaylaştıracaktır. Bu yüzden gitmeden önce, kaç gün geçireceğinize bağlı olarak yiyecek planlaması yapın ve “n’olur, n’olmaz” mantığıyla en azından bir günlük fazla yiyecek bulundurun. 

Yola çıkmadan son kez çantanızı kontrol edin. 
Olmazsa olmaz malzemelerin tümünü almış mısınız yanınıza? Çadır, mat, uyku tulumu, yiyecek ve içecekler, kamp mutfak malzemeleri, ocak, çakı, çakmak, kafa lambası, kamp sandalyesi, kamp masası, termos, böcek kovucu sprey, yedek kıyafet gibi malzemelerinizi yanınıza aldığınızdan emin olun.

Hazır mısınız? O halde yola çıkabilir, doğayla kucaklaşabilirsiniz. 
İyi eğlenceler!

Bir yanıt yazın