Dünya; iklim değişikliğinin, kuraklığın ve küresel ısınmanın acı sonuçlarıyla karşılaşmaya devam ediyor. Avrupa’nın dört bir yanında ve Türkiye’de çıkan orman yangınlarındaki artış da durumun vehametini gözler önüne seriyor aslında.

Ormanlık alanların varlığı iklimin ve biyoçeşitliliğin korunmasına oldukça yardımcı oluyor. Ancak içinde bulunduğumuz durum öyle paradoksal bir noktada ki, iklim krizinden dolayı orman yangınları artıyor ve bu yangınlar neticesinde dünyanın iklim kriziyle olan mücadelesinde en büyük dayanağı ormanlık alanlar yok oluyor…

Medyascope’un haberine göre, sadece Türkiye’de son beş yılda 16 bin yangın çıktı. Aşırı sıcakların etkisiyle son haftalarda Türkiye’de, Avrupa’da ve ABD’de de kontrol edilemeyen yüzlerce orman yangını çıktı.

Peki çıkan orman yangınlarının %87’sinin insani sebeplerle çıktığını biliyor muydunuz?

Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 2021 yılında çıkan yangınların yalnızca %13’ü doğal sebeplerle çıktı. İhmalin ve dikkatsizliğin dünyanın geleceğini ne derece tehlikeye attığını görebiliyor musunuz?

TEMA Vakfı da insan kaynaklı çıkan orman yangınları hakkında bir farkındalık yaratmak amacıyla #DahaYanmadan kampanyası başlattı. Çünkü orman yangınlarını önlemek, söndürmekten çok daha kolay.

Orman yangınlarını önlemek için bakanlıklar seviyesinde birçok politika geliştirilebilir. Bunun yanı sıra medya, sivil toplum kuruluşları, özel sektörde bulunan şirketler farklı alanlarda çalışmalar yürütebilir. Ama asıl önemli olan, bizim vatandaş olarak nasıl önlemler alacağımız…

Bizler orman yangınlarını önlemek için ne gibi önlemler alabiliriz?

  1. Kontrolün ve güvenliğin olmadığı ormanlık alanlarda piknik yapmamalı, ateş ve mangal yakmamalıyız.
  2. Sigara izmariti insan kaynaklı orman yangınlarının en önemli sebeplerinden biri. Ormanlık alanlarda sigara içmemeli ve kesinlikle yere izmarit atmamalıyız.
  3. 400;”>Ormanlık alanlara çöp, plastik, cam şişe ve cam parçaları atmamalıyız. Aslında sadece ormanlık alanlara değil, hiçbir yere atmamalıyız
  4. Ormanlık alanlarda veya yakın yerlerde yapılan organizasyonlarda havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı maddeler kullanmamalıyız.
  5. Kuru otların bulunduğu bölgelere araç park etmemeliyiz.
  6. İstenmeyen ot ve anız yakımı gerçekleştirmemeliyiz. Benzer sebeplerle yakılan alanları gördüğümüzde anında yetkililere bildirmeliyiz.
  7. Yabani hayvanları uzaklaştırmak için kontrolsüzce ateş yakmamalıyız.

Bu önlemleri alarak insan kaynaklı çıkan orman yangınlarının önüne geçebiliriz. Geçebilmekten öte orman yangınlarının önüne geçmeliyiz. Zira kendine yetebilen, sürdürülebilir bir dünya için başka çözüm yolumuz yok.

KAYNAKÇA:

https://www.tema.org.tr/calismalarimiz/orman/daha-yanmadan

https://medyascope.tv/2021/07/30/turkiyenin-orman-yanginlari-bilancosu-son-bes-yilda-16-binden-fazla-yangin-cikti-istanbulun-10da-biri-kadar-ormanlik-alan-yok-oldu/

https://www.ogm.gov.tr/tr/e-kutuphane/resmi-istatistikler

https://www.dogrulukpayi.com/Page/Detail/bulten/orman-yanginlari-orman-varligi-ve-sonrasi?gclid=CjwKCAjw0dKXBhBPEiwA2bmObeNZv9OQ-1acmVVxps9EMCn8rBcwfifxiIvTU-gR9-2UWYvDr2m2vRoCdywQAvD_BwE

Bir yanıt yazın